30/10/2024

Romania a fost lider in UE in ianuarie la lucrari de constructii. Ce prevad specialistii in domeniu

Domeniul constructiilor pare a fi unul in plin avant in tara noastra, iar cifrele si previziunile specialistilor sunt foarte optimiste.

Tara noastra a inregistrat in luna ianuarie 2017 cea mai mare crestere lunara a lucrarilor de constructii din Uniunea Europeana, arata datele Biroului European de Statistica (Eurostat). In comparatie cu luna decembrie a anului trecut, s-a inregistrat o crestere cu 5,1 procente, iar specialistii din domeniu considera ca intreg anul va fi unul prielnic pentru acest domeniu.

In zona euro, din care tara noastra nu face parte, lucrarile de constructii au scazut in ianuarie 2017 cu 2,3%, in comparatie cu luna decembrie 2016. La nivelul Uniunii Europene, insa, scaderea a fost mai mica, de doar 1,5%, in vreme ce in unele tari, precum si Romania, evolutia a fost una pozitiva.

Daca analizam domeniul din perspectiva anuala, in ianuarie 2017 se observa o scadere cu 3,3% fata de aceeasi luna a anului trecut, la nivelul Uniunii Europene. In zona euro scaderea este si mai mare, de 6,2 procente.

La noi in tara, datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca volumul lucrarilor de constructii a crescut in luna ianuarie cu 5,1% fata de luna decembrie a anului trecut. Cresterea a fost determinata in mare masura de constructia de locuinte, in sectorul infrastructurii lucrarile ramanand la un nivel scazut.

Volumul constructiilor ingineresti a fost foarte scazut in ultimele luni. In februarie 2017, de pilda, a scazut cu 19,3%, comparativ cu aceeasi luna din 2016. In schimb, piata a fost sustinuta de constructia de locuinte, unde s-a inregistrat o crestere de 70,3%, in aceeasi perioada. Constructiile  rezidentiale au fost sustinute in mare masura si de programul Prima Casa, prin care cei care isi doresc o locuinta pot sa achizitioneze una cu un avans mai mic fata de de creditele clasice, ipotecare.

Ce intrevad specialistii pentru anul acesta

Anul 2016 nu a fost unul tocmai excelent pentru companiile din constructii. Volumul lucrarilor a scazut per total. De pilda, in 2016, constructiile au avut o contributie la formarea PIB de 6 procente, fata de 7,4%, cat aveau in 2015. Chiar daca nu a fost un an bun, companiile din acest segment nu au considerat 2016 un an pierdut si chiar au vizat avansul. Cezar Rapotan, antreprenorul care a pus bazele companiei Arabesque, a bugetat o crestere de 5 procente, iar, odata cu evolutia pozitiva de anul acesta, cresterea va fi cel mai probabil una si mai substantiala. Totodata, si principalele organizatii care urmaresc diverse segmente ale economiei si intocmesc prognoze se asteapta la cresteri.

Organizatia Eastern European Construction Forecasting Association realizeaza periodic prognoze referitoare la evolutia pietelor de constructii si estimeaza pentru anul acesta o crestere de 5,2 procente in domeniul constructiilor. Pentru 2018, EECFA prevede o crestere si mai mare, de 8,6 procente.

In acelasi timp, si Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat o crestere in acest domeniu si prevede o crestere cu 5,8% a volumului lucrarilor de constructii. Optimismul lor se bazeaza in mare masura pe evolutia segmentului rezidential, insa constructorii asteapta cu interes si demararea lucrarilor ingineresti, de infrastructura.

Constructiile au fost intotdeauna un segment important in economie, iar vestile de la specialisti si cifrele par a fi unele imbucuratoare. Ramane de vazut daca asteptarile celor care analizeaza domeniul se vor plia pe cifrele rezultate la finalul anului.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *