Gala de decernare a Premiilor Oscar poate fi considerată și o tribună pentru mesaje politice. Nu de puține ori câștigătorii statuetei au folosit discursul lor pentru a-și arăta nemulțumirea față de anumite evenimente. Gala din această noapte are mari șanse să fie una în care vedetele vor protesta față de politicile lui Donald Trump
În prima lună care a trecut din mandatul lui Donald Trump, laureații au trecut pe plan secund mulțumirile și discursurile emoționante. De la o gală la alta, atenția s-a îndreptat parcă tot mai mult către liderul de la Casa Albă, iar vedetele au făcut front comun împotriva politicilor acetuia.
Cea care a dat startul a fost Meryl Streep. În timpul discursului de la gala Globurilor de Aur, în cadrul căreia a fost răsplătită cu trofeul pentru înteraga carieră, legendara actriță l-a criticat direct pe Donald Trump, care atunci nu își începuse oficial mandatul.
“Atunci când oamenii puternici se folosesc de funcţiile lor pentru a-i intimida şi brutaliza pe ceilalţi, cu toţii avem de pierdut”, a afirmat ea. A urmat replica președintelui american, care a numit-o “actriță supraevaluată”.
Ulterior, evenimentele muzicale sau cinematografice au avut cel puțin câte un moment în care artiștii l-au condamnat pe Donald Trump. Rapperul Busta Rhymes l-a numit pe acesta “agentul portocaliu”, la gala premiilor Grammy.
Cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Oscar, ce are loc în această noapte în Los Angeles, are toate șansele să devină un mare spectacol politic. Nu ar fi pentru prima oară, însă. Acest eveniment major a fost folosit adesea ca o tribună pentru mesaje politice, dar și pentru toate cauzele și toate nemulțumirile.
Marlon Brando a refuzat Oscarul
În 1973, Marlon Brando a reușit să provoace unul dintre cele mai renumite scandaluri din istoria premiilor Oscar. El a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentur rolul din “Nașul”, însă el a boicotat gala. În locul lui, actorul a trimis o femeie amerindiană pentru a refuza trofeul în locul lui. Mai precis, emisara sa a fost militanta pentru drepturile tribului apache Sacheen Littlefeather, care a exprimat pe scenă protestul public al actorului faţă de ”tratamentul la care sunt supuşi amerindienii în ziua de azi de industria cinematografică şi de televiziune”, dar şi faţă de violenţele comise de autorităţi la Wounded Knee, o rezervaţie amerindiană din Dakota de Sud, ocupată în acea perioadă de activiştii care susţineau cauza triburilor indigene.
Leonardo DiCaprio, un mesaj ecologist
Leonardo DiCaprio este unul dintre cei mai cunoscuți activiști de la Hollywood. Extrem de implicat în lupta pentru apărarea mediului înconjurător, el a profitat de două ori de prezenţa sa la gala Oscarurilor pentru a trage un semnal de alarmă. În 2007, în timp ce politicianul democrat Al Gore primea Oscarul pentru cel mai bun documentar cu filmul ”An Inconvenient Truth”, actorul a anunţat pe scenă că ”Oscarurile au devenit verzi”. Apoi, în 2016, atunci când a fost recompensat el însuşi pentru prima dată în carieră cu premiul Oscar, graţie rolului din filmul ”The Revenant”, DiCaprio a recidivat, făcând următoarea declaraţie: ”Încălzirea globală este o realitate. Cu toţii ar trebui să îi sprijinim pe conducătorii acestei lumi care nu îi reprezintă pe agenţii poluatori şi pe marile industrii, ci omenirea întreagă”.
Sean Penn, militant pentru căsătoriile gay
În 2009, Sean Penn a câştigat premiul Oscar pentru interpretarea lui Harvey Milk, un celebru militant pentru drepturile homosexualilor, asasinat la San Francisco în 1978. Într-o perioadă în care căsătoriile gay erau încă ilegale în cele mai multe dintre statele americane (au fost legalizate la nivel naţional abia în 2015), starul hollywoodian a ţinut să le răspundă, într-o transmisiune TV în direct, tuturor acelor americani care se opuneau căsătoriilor gay şi în special unui grup de manifestanţi, veniţi în acea seară, pentru a striga sloganuri homofobe în faţa clădirii în care avea loc gala Oscarurilor. Sean Penn a denunţat în discursul lui de pe scenă ”cultura ignoranţei care hrăneşte acest gen de ură” şi a reafirmat că ”toată lumea trebuie să aibă aceleaşi drepturi”.
Chris Rock, discurs memorabil despre scandalul “rasismului”
2002 a fost un an istoric pentru artiștii de culoare. În acel an, Halle Berry a devenit prima artistă de culoare care să câştige premiul Oscar la categoria ”cea mai bună actriţă în rol principal”. În acel an, Halle Berry, premiată pentru rolul din ”Monster’s Ball”, a acceptat trofeul în numele ”fiecărei femei de culoare anonime şi fără chip care are de acum înainte o şansă, pentru că o uşă s-a deschis în această seară”.
Nu a fost însă chiar aşa. În 2016, mai multe personalităţi de la Hollywood, inclusiv cineastul Spike Lee, au ales să boicoteze gala Oscarurilor, deoarece niciun actor de culoare nu a fost nominalizat. Actorul de stand-up Chris Rock a decis să nu renunţe la eveniment şi şi-a păstrat rolul de prezentator principal al evenimentului. A făcut acest lucru pentru a protesta mai eficient: ”Sunt aici, la Oscaruri, supranumite recompensele atribuite de către albi. Vă daţi seama că dacă aceste premii s-ar acorda prezentatorilor, eu nu aş mai fi aici în această seară”.
Patricia Arquette şi John Irving, pledoarie privind feminismul
În 2000, scriitorul John Irving a câştigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat cu filmul ”The Cider House Rules”, inspirat din propriul roman omonim, ce spune povestea unui medic care efectuează întreruperi de sarcină. Scriitorul-scenarist a profitat de discursul lui de mulţumire pentru a apăra planningul familial şi dreptul la avort (un subiect generator de polemici, pe care cinematografia hollywoodiană îl evită în general cu obstinaţie).
Cinci ani mai târziu, diferenţa dintre salariilor bărbaţilor şi femeilor din industria filmului a fost criticată de Patricia Arquette, atunci când artista a câştigat Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, ce i-a fost atribuit pentru evoluţia sa din filmul ”Boyhood”. Patricia Arquette a fost ovaţionată şi aplaudată în picioare, în special de colegele ei de breaslă, precum Meryl Streep.
Momente memorabile și scandaloase
Numeroase momente controversate au rămas în memoria premiilor Oscar. Printre acestea, se numără și scandalul din 1975, provocat de producătorul de film Bert Schneider, un puternic opozant al Războiului din Vietnam. El s-a folosit de premiul câştigat (pentru documentarul ”Hearts and Minds”) pentru a-şi apăra cauza, fiind însă întrerupt brusc de maestrul de ceremonii din acel an, Frank Sinatra, într-un haos general, marcat de fluierături şi aplauze.
Michael Moore, câştigător în 2003 al Oscarului pentru cel mai bun documentar, graţie filmului său ”Bowling for Columbine”, este acela care a marcat cel mai bine istoria protestelor pe scena premiilor Oscar. În contextul intervenţiei americane în Irak lansate de George W. Bush, cineastul Michael Moore a spus în direct, pe scena galei, că liderul de la Casa Albă este ”un preşedinte fictiv (…) care ne trimite la război pentru motive fictive. Ne opunem acestui război, domnule Bush. Să vă fie ruşine!”.
Gala de decernare a premiilor Oscar are loc în această noapte, musicalul La La Land fiind considerat principalul favorit.