21/11/2024

Pirateria de programe în România, de la traficul cu CD-ul, la furtul cu calculatorul. Profilul surprinzător al infractorului

Deși a scăzut semnificativ rata pirateriei în România, în ultimul deceniu, Poliția Română duce o luptă continuă împotriva celor care falsifică software sau încalcă în alte modalități drepturile de autor asupra programelor pentru calculator. Numai în anul 2016 Direcția de Investigații a Criminalității Economice (DICE) a avut peste 400 de acțiuni. Prejudiciile pentru aceste infracțiuni ajung să fie de la zeci de mii de euro până la milioane de euro.

„Noi am inițiat mai multe acțiuni, am avut și traininguri efectuate cu colegii noștri din teritoriu, în vedere instruirii lor pentru investigarea infracțiunilor ce aduc atingere drepturilor de autor. Tot în baza unui protocol cu cei de la Business Software Alliance (BSA) am creat și un ghid antipiraterie care se adresează atât polițiștilor cât și procurorilor din domeniu. Acest ghid ne-a fost foarte util, el fiind editat chiar în anul 2011 când am încheiat parteneriatul cu BSA”, a declarat pentru Libertatea,  comisar șef, Razvan  Murariu.

Acțiunile poliției

„În anul 2016 am avut peste 400 de acțiuni de combatere a criminalității în acest domeniu. Au fost constatate peste 100 de infracțiuni și peste 5.500 de sisteme informatice și suporturi de stocare au fost indisponibilizate”, ne-a mai declarat Murariu.

El spune că au fost și cazuri deosebite, iar unul dintre acestea a fost chiar în Moldova, unde funcționa o firmă  cu obiect de activitate „Inginerie și consultanță”. Acolo au fost identificate softuri piratate pe un număr de 212 calculatoare, prejudiciul adus titularilor de drepturi fiind de peste un milion de euro.

„Am mai avut și în București, tot în cursul anului 2016, percheziții la mai multe societăți de unde au fost ridicate 70-80 de calculatoare, constatându-se că de asemenea foloseau programe pirat, prejudiciile fiind de oridinul câtorva sute de mii de euro”, a mai afirmat  comisarul șef.

Trafic cu CD-uri din China către Germania, via România

Recent polițiștii DICE au destructurat o rețea de trafic cu CD-uri care aveau pe ele reproduseprograme de calculator, CD-uri de provenință China care erau preluate de un cetățean român și apoi transmise mai departe în Germania.

Acest caz a fost gestionat în colaborare cu Europol pentru că era vorba de o rețea distribuție de programe pirat din Germania către alte țări din Europa. Importurile erau făcute prin țara noastră apoi trimise prin curierat în Germania, tocmai pentru ca autoritățile vamale din Germania să nu intercepteze aceste colete. Și aici prejudiciul a fost foarte mare, dar o parte din el a fost recuperat.

Profilul infractorului: ”Am achiziționat software de la un IT-ist care lucra în cadrul unei mari companii”

„Cu ocazia anchetelor pe care le-am desfășurat în țară am constatat că sunt persoane cu pregătire. Avem de a face cu o altă categorie de infractori. Chiar IT-iști din cadrul companiilor. Eu personal, lucrând la un caz, am fost și am achiziționat software de la un IT-ist care lucra în cadrul unei mari companii de aici din București. Am dat o sumă modică, 100 de lei, pentru un program care în mod normal valora de 10 ori mai mult”, a mai spus comisarul-șef de poliție.

Acesta s-a declarat uimit de lejeritatea cu care a făcut tranzacția. „Nu m-a întrebat nimic, mi s-a adus programul, mi s-a spus cum să îl instalez și asta a fost”, spune Răzvan  Murariu.

Potrivit  comisarului-șef, românii încă preferă să achiziționeze astfel de programe piratate de la diverse persoane necunoscute tocmai pentru sumele modice pe care le dau pe ele.

Aceste infracțiuni sunt,potrivit legislației, pedepsite cu amendă sau închisoare de la șase luni la trei ani.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *