Nu este glumă: România are un Parlament ales pe 11 decembrie 2016, format din 464 de membri, care are scopul de a vota legi. Celălat, ales în 17 noiembrie 2016, este format din opt pensionari şi un preşedinte onorific: Parlamentul Seniorilor din România.
”Al doilea Parlament al României”, cel al pensionarilor, a sosit ieri, în Casa Poporului. Parlamentarii seniori s-au întâlnit pentru prima dată cu membrii comisiilor primului Parlament, cel ales pe 11 decembrie. Cei opt membrii ai Parlamentului Seniorilor reprezintă şi susţin interesele persoanelor vârstnice şi ”o societate prietenoasă tuturor vârstelor”.
Este al doilea for de acest tip în ţările UE, după Irlanda
”Parlamentul Seniorilor” din România, for consultativ înfiinţat anul trecut, este a doua instituţie de acest tip din Uniunea Europeană, prima fiind cea din Irlanda.
Acesta al doilea Parlament al ţării noastre a fost înfiinţat în urma derulării proiectului ”Cetăţeni Activi la Putera a Treia”, iniţiat de către Confederaţia Caritas România şi Asociaţia Casade Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Omenia” Bucureşti.
Proiectul este co-finanţat printr-un grant în valoarede 74.999,60 CHF din partea Elveţiei prin intermediul contribuţiei elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Parlamentarii Seniori nu sunt politicieni
Membrii Parlamentului Seniorilor au fost aleși în urma unui proces amplu de consultare și selecție, realizat la nivel național. Membrii au participat la consultări locale în cadrul Caravanei Cafenelele Seniorilor și la 2 sesiuni de formare în domeniile lobby și advocacy.
Cei 9 membri provin din regiuni diferite ale României, au o vastă experiență profesională în diverse domenii, adică nu sunt politicieni. Ei reprezintă organizații sau grupuri de inițiativă care apără și promovează interesele persoanelor vârstnice.
Printre proiectele fierbinţi ale Parlamentului Pensionarilor se află negocierile pentru scoaterea fondului de pensii de la bugetul de stat. Apoi modificarea Legii 16/2000, a Legii 540/2002 etc.