O orădeancă de 55 de ani, Ileana Bereş, aleargă aproape în fiecare zi, de 40 de ani, din pură plăcere, iar recent s-a întors de la Campionatul Naţional de Atletism pentru veterani cu trei medalii de aur.
Ileana Bereş a descoperit bucuria alergării în adolescenţă, iar acum este dovada vie că se pot obţine performanţe în sport şi la vârsta a doua.
„Am fost un copil activ, aşa cum erau atunci toţi copiii. Îmi amintesc că-mi plăcea să mă duc la şcoală alergând, nu în plimbare, chiar dacă nu aveam de făcut decât 3 kilometri”, a povestit, pentru Bihoreanul, femeia.
Spune că atunci când avea 15 ani profesorul de sport a trimis-o la un concurs de atletism pentru elevi, acela fiind momentul în care i s-a deschis apetitul pentru competiţii.
De-a lungul vremii a adunat o sumedenie de medalii şi trofee, câştigând numeroase campionate naţionale, balcanice şi chiar europene.
„Probele mele preferate au fost şi au rămas cele de 800 şi 1.500 de metri”, spune Ileana.
Fostă componentă a lotului naţional, în 1980 a fost aproape să participe la Jocurile Olimpice din URSS, rămânând acasă doar din cauza unei îmbolnăviri.
De când participă la întregeri, Ileana respectă o regulă de antrenament de la care nu se abate niciodată: aleargă în fiecare zi, fără nicio excepţie.
„Aşa mă simt eu bine, alergând. Mă întreabă lumea dacă nu obosesc, dar răspunsul este întotdeauna nu. Obosesc dacă stau”, spune ea.
Astfel, fie ploaie, fie vânt sau soare, doamna Ileana aleargă zilnic între 10 şi 12 kilometri în pădure, fiind, nu de puține ori invidiată de cei tineri pe lânga care trece.
Interesant este că în 1983, atunci când a terminat Facultatea de Educaţie Fizică, de teamă că doar va preda sportul, fără să-l mai practice, a preferat să nu se prezinte la post. Ulterior, a studiat şi kinetoterapia, devenind instructor pentru persoanele cu diferite afecţiuni sau dizabilităţi locomotorii.
Sportiva este convinsă că stilul activ de viaţă a ţinut-o sănătoasă: nu suferă de nicio boală şi a rămas suplă, iar pentru cei din jur are un singur sfat: să facă sport, oricât de puţin, dar să facă.
„Mişcarea este viaţă. Te face puternic, echilibrat, dar şi mai bun, mai înţelegător. Te echilibrează”, argumentează Ileana.