03/12/2024

Opt ani de la cutremurul din Aquila, soldat cu aproape 300 de morți, dintre care cinci români

Pe 6 aprilie 2009, întreaga lume își îndrepta atenția către zona Aquila din Italia, care a fost zguduită de un cutremur devastator, cu magnidutinea de moment de 6,3. Peste 300 de oameni și-au pierdut viața în urma seismului, printre care și cinci români. Totodată, în urma acestei tragedii fără margini, șapte experți au fost condamnați la închisoare pentru că nu au evaluat corespunzător riscurile în cazul producerii unui astfel de seism.

În luna aprilie, L’Aquila a devenit un oraș fantomă. În urma unui seism, care a fost resimțit aproape 30 de secunde, sute de familii și-au pierdut rudele. Seismul a avut o magnitudine de moment de 6,3 și a fost urmat de  de 280 de replici, ceea ce a făcut ca operațiunile de salvare să fie mult mai dificile.

Disperați, oamenii au săpat chiar și cu mâinile goale printre săpături, în speranța că vor reuși să salveze o viață. Ziua a rămas în istoria neagră a Italiei, bilanțul seismului depășind 300 de morți, dintre care cinci români. Totodată, 1.500 de oameni au fost răniți.

În urma seismului, în toată regiunea Abruzzo, peste 15.000 de clădiri au fost distruse complet sau avariate. În plus, 65.000 de oameni au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Premierul de atunci al Italiei, Silvio Berlusconi, a decretat stare de urgență și a alocat fonduri pentru întreaga regiune afectată, în timp ce numeroase țări s-au oferit să ajute.

Experți condamnați la închisoare în urma cutremurului

Seismul din Aquila a marcat și o premieră mondială. În urma seismului, oamenii și-au îndreptat furia către Comisia pentru evaluarea pentru situațiilor de risc. Cu șase zile înainte de tragedia fără margini, aceștia au prezentat un raport în care au subestimat riscurile producerii unui cutremur atât de puternic. Astfel, șase seismologi și directorul Protecției Civile au fost judecați pentru omor prin imprudență, iar în 2012, ei au fost condamnați la câte șase ani de închisoare.

În principal, ei au fost acuzați că nu au avertizat populația cu privire la riscurile la care se expun. Sentința a stârnit nemulțimiri puternice în rândul oamenilor de știință. În urma anunțului făcut de judecători, Președintele de atunci al Comisiei italiene pentru Marile Riscuri și-a dat demisia în semn de protest.

Fizicianul Luciano Maiani declara că a luat această decizie deoarece „nu mai există condițiile pentru ca această Comisie să își poată desfășura activitatea în mod liniștit și să mai poată oferi păreri științifice statului italian, în această situație atât de dificilă”.

Totodată, în timpul procesului, peste 5.000 de membri ai comunităţii ştiinţifice au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui italian Giorgio Napolitano, în care au afirmat că este imposibil ca un cutremur să fie prezis.

Pe de altă parte, verdictul a adus o ușoară alinare pentru familiile care și-au pierdut rudele. Aldo Scimia, a cărui mamă a murit în cutremur, afirma înainte de anunțarea verdicului că „principala datorie a unui stat este să asigure securitatea, dar a eşuat”.

Doi ani mai târziu, cei șase seismologi au fost achitați, iar al șaptelea expert a primit o pedepsă redusă.

Italia, marcată de cutremure

Din 2009 și până în prezent, Italia a fost marcată de mai multe cutremure devastatoare. Mai precis, anul 2016 poate fi considerat unul tragic pentru Italia. Centrul țării a fost zguduit de trei cutremure puternice, în decurs de numai trei luni. Bilanțul se ridică la sute de morți și mii de răniți, precum și localități distruse complet.

Pe 24 august, un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs la 10,5 kilometri sud-est de Norcia.  Acesta a fost urmat de mai multe replici, inclusiv una cu magnitudinea 5,5, care s-a produs în aceeaşi zi la 4 kilometri nord-est de Norcia. Localităţi întregi, în special Amatrice, au fost distruse. 297 de oameni, dintre care 11 români, și-au găsit sfârșitul în urma acestui seism.

În octombrie, două seisme puternice s-au produs în aceeaşi regiune, la numai două ore diferenţă. Un cutremur cu magnitudinea 5,5 s-a produs la nouă kilometri sud-est de Norcia, urmat la două ore de unul mai puternic, cu magnitudinea 6,1, la 18 kilometri de oraş.

Circa 20 de persoane au fost rănite uşor, iar un bărbat român în vârstă de 56 de ani, a decedat după ce şi-a petrecut noaptea în propria maşină de frica seismelor din centrul Italiei.

Avalanșă puternică, în urma unui seism

Totodată, la începutul acestui an, hotelul Rigopiano din munții Apenini a fost îngropat complet de o avanlanșă, care a fost declanșată de mai multe seisme care au avut loc în zonă. Bilanțul final al tragediei se ridică la 29 de morți. În hotel se aflau și o româncă, alături de copiii ei, care au fost salvați miraculos după mai multe zile.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *