”Festivalul Balmoșului”, organizat în premieră în județul Bistrița-Năsăud, s-a desfășurat sâmbătă în curtea muzeului proaspăt renovat din oraș, printre primii vizitatori fiind tocmai ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.
Evenimentele dedicate celor 65 de ani de viață muzeistică, care vor putea fi urmărite weekendul acesta la Complexul Muzeal, proaspăt restaurat, au inclus, la Bistrița, și ”Festivalul Balmoșului”.
Astfel, încă de la ora 7:30, oierii s-au prezentat în curtea muzeului pentru a-și pregăti ingredientele necesare la prepararea mâncarii lor simbol: balmoșul.
Vizitatorii nu doar că au putut să deguste balmoșul, ci au putut pleca acasă, contra cost, și cu brânză, caș sau urdă aduse direct de la stână sau cei cărora le place alcoolul au achiziționat vin și țuică de casă.
Ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, care a participat și el la sărbătoarea Muzeului, a degustat brânzeturi, vin de Lechința și a mâncat în premieră balmoș.
”Am început ziua cu un element nou pentru mine, nu am mai văzut până acum cum se face balmoșul. Cred că e bine ca aceste tradiții să fie în actualitate. Nu am mai mâncat niciodată, este prima oară. Este foarte gustos. Cred că ciobanii știu mai bine de ce i se spune ”tortul ciobanului”. Arta gastronomică românească este diversă, extrem de interesantă”, a spus Ionuț Vulpescu.
Un ansamblu folcloric format din elevi din Coșbuc i-a întâmpinat pe oaspeți la intrare și a pus în scenă, în fața casei tradiționale, ”Sâmbra oilor”.
Florin Gordon, unul din participanții la ”Festivalul Balmoșului”, a explicat că balmoşul se face cu jântuit (n.r. zer gras stors din caș după frământare), brânză şi făină de mălai.
„Trebuie să-l învârţi până te trec trei transpiraţii şi atunci e foarte bun balmoşul. Cu cât se învârte mai mult, cu atât e mai bun. Jântuitul se obţine după ce se stoarce caşul şi iese aşa, ca laptele, alb. Şi ăla se numeşte jântuit. Noi, la stână, facem aproape săptămânal”, a explicat el.