Azi va pun la dispozitie una din cele mai bune retete de mancare de fasole pastai verde sau galbena cu mujdei de usturoi.
Cateva cuvinte despre leguminoasa fasole:
Fasolea este o leguminoasa originara din America, bogata in fibre si in minerale.
Contine fosfor, fier, magneziu, sodiu, potasiu, zinc si calciu.
Sfat: Pentru a vedea daca fasolea pastai este tanara si buna de facut mancarica atunci cand o cuparati trebuie sa aiba culoarea verde aprins sau galben aprins.
Deasemea trebuie sa cereti aprobarea vanzatorului pentru a rupe o pastaie ca sa vedeti daca aceasta are ate.
Reteta de mancare de fasole pastai verde sau galbena.
Ingrediente:
1,5 kg fasole pastai
3 cepe mari
2 lingurite de sare (sau dupa gust)
1 lingurita piper (sau dupa gust)
70 ml ulei
200 ml apa
1 capatana de usturoi
Mod de preparare:
– Se alege fasolea, se rup coditele pastailor si se spala bine fiecare pastaie.
– Se curata ceapa si se toaca marunt.
Incepem gatitul:
– Se pune cratita inalta pe aragaz la foc potrivit cu uleiul in ea si se lasa pana uleiul se incinge.(Pentru a verifica daca uleiul este incins se umezeste mana cu apa si stropeste inspre ulei. Daca acesta sfaraie inseamna ca este suficient de incins.)
– Cand uleiul este incins se adauga ceapa tocata marunt si se lasa la calit la foc mic pana devine transparenta.
– Cand ceapa este calita se adauga pastaile curatate si scurse bine de apa.
– Se amesteca in ele pentru ca ceapa sa intre printre pastai. (Nu se pune apa inca)
– Pastaile cu ceapa se mai lasa pret de 15 minute sa se caleasca impreuna, dar cratita se va acoperi in tot acest timp cu un capac amestecandu-se din cand in cand in ele.
– Se adauga 200 ml apa se amesteca iar si se lasa inca 5 minute la foc potrivit.
– Se adauga sarea, piperul si inca 100 ml apa
– Se lasa la fiert pana cand scade apa apoi se ia de pe foc.
Se curata usturoiul si se face mujdei de usturoi.
Mod de servire:
Se pune fasolea in farfuria intinsa peste care se pune 1-2 linguri de mujdei de usturoi.
Se serveste calda cu patrunjel presarat peste si cu paine.
Pofta buna!