Românii călăuziți de credință par a fi descoperit la vecinii noștri de la sud de Dunăre izvorul liniștii sufletești, dar și izbăvirea de bolile și de necazurile care nu le mai dau pace. Sute de enoriași bat drumul până la Mănăstirea Bachkovo unde își caută alinarea la o icoană făcătoare de minuni veche de peste 700 de ani. Oamenii se roagă ca pentru sine în fața chipului Sfintei Fecioare care se ghicește pe lemnul icoanei mușcate de limbi de foc și ascultă apoi slujbele predicate în limba bulgară.
Legenda spune că Mănăstirea Bachkovo, prinsă între coamele împădurite ale Munților Rodopi, a fost ctitorită în vremuri pierdute în negura timpurilor. Acum o mie de ani, doi frați – mari demnitari la Curtea împăratului Alexios Comnen -, au ridicat lăcașul de cult care, timp de un mileniu, a fost adăpost pentru cei nevoiași, stavilă în calea cuceritorilor și bastion atins de incendii devastatoare puse de invadatori.
Acum, călugării parohi de la Bachkovo – care în curând vor ține, probabil, slujbele și în limba română, datorită afluenței mare de credincioși veniți de la nord de Dunăre -, vorbesc de o icoană făcătoare de minuni unică în Bulgaria. Chipul Maicii Domnului pictat pe o bucată din lemn vechi de peste 700 de ani, despre care se spune că ar fi fost adusă prin 1310 din Georgia, este chemarea divină pentru sute de români evlavioși.
Icoana făcătoare de minuni din Bulgaria – salvată din incendiul cuceritorilor turci și adăpostită într-o grotă
Vestea că seculara icoană ar putea alina toate relele o dată cu rugile aduse pios Sfintei Fecioare Maria a transformat mănăstirea aflată la vreo 25 de kilometri de Plovdiv într-un loc de pelerinaj căutat și de sute de români. Credincioșii se roagă pentru sănătatea pierdută, pentru norocul ce nu le mai răsare în cale, iar când o fac pentru alticineva aduc cu ei un obiect vestimentar al celui care are nevoie de ajutorul divin, haină pe care o ating cu pioșenie de icoana salvată din focul pus de turcii care au cucerit lăcașul în 1450.
„Aproape 200 de ani s-a crezut că icoana a dispărut în flăcări. Însă, pe la 1604, un cioban a zărit reflexia soarelui în argintul icoanei. Lumina răzbătea dintr-o grotă aflată la un kilometru de mănăstire. Apoi s-a aflat că icoana fusese salvată de un călăugăr care a pus-o la adăpost din calea focului. De atunci, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și-a primit din locul în mănăstire, înaintea credincioșilor”, ne-a explicat un localnic.
O dată pe an, icoana este purtată într-o procesiune până la grota unde a fost ascunsă 200 de ani
În semn de răsplată și recunoaștere, în fiecare zi de luni de după Sărbătorea Paștelui, icoana făcătoare de minuni este scoasă din Mănăstirea Bachkovo și, într-o procesiune, este dusă la grota unde a fost găsită de cioban. Apoi, în continuarea ritualului vechi de sute de ani, obiectul de cult este readus în mănăstire. Puterea icoanei a trecut deja de granițele Bulgariei motiv pentru care mii de credincioși, printre care își găsesc locul și sute de români, vin să-și caute alinarea în fața ei.
Post-ul FOTO EXCLUSIV / Românii își caută alinarea la o icoană făcătoare de minuni din Bulgaria, veche de peste 700 sute de ani apare prima dată în Libertatea.ro.