În depozitele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) se strâng periodic cele mai diverse obiecte confiscate care devin proprietatea statului și trebuie valorificate. ”Ofertele” de pe site-urile administrațiilor fiscale locale sunt însă atât de variate încât ai putea crede că ai ajuns la mica publicitate.
Practic, tot ce trebuie să faci, este să intri pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), își alegi un oraș și o categorie de produse de care ai fi interesat, apoi vezi ce există ”pe stoc”. Dacă ești interesat, comanda nu se va da însă online și nici nu își vine acasă pe curier. Trebuie să te înscrii la licitația publică din data anunțată, dar numai după ce te-ai asigurat că nu ai obligații fiscale restante la bugetul de stat și la bugetul local. Pasul următor, este achitarea unei garanții în valoare de 5%-10% din valoarea de pornire a licitației. Pentru unii însă, bătaia de cap poate fi avantajoasă având în vedere oferta.
Spre exemplu, AJFP Suceava, organizează pe 11 mai, o licitație publică la care sunt scoase la vânzare mai multe mașini, printre care și un model Kia de doar 600 de lei, iar cel mai scump model este un BMW cu preț de începere de 1.400 de lei, al cărui an de fabricație nu este însă specificat.
AJFP Cluj organizează chiar astăzi o licitație la care se vând modele mai scumpe, precum Nissan Patrol sau Pathfinder care au prețuri de început de peste 15.000 de lei.
De partea cealaltă, AJFP Alba a scos la licitație de a avut pe stoc, adică… „bâtă ciobănească în lungime de 1,3 metri, prevăzută cu măciucă și inel metalic, folosită”. Prețul începe de la 3 lei, așa că rămâne de văzut câți vor fi interesați de un așa chilipir. Dacă nu, ar mai fi ceva în ofertă – șase bucăți de coarne de cerb,dintre care trei sunt rupte. În acest timp, la Iași se vinde un detector de metale cu prețul de 200 de lei.
AJFP Hunedoara se laudă cu tablouri și calendare cu Arsenie Boca, dar și magneți de la 5.0 lei, în timp ce la Sibiu se vinde Cina cea de taină cu 8 lei.
Invariabil, în aproape toate județele, găsiți lumânări, mărțișoare sau produse alimentare confiscate și scoase la licitație. În unele județel, la mare căutare sunt electrocasnicele și gadgeturile, mai ales că un telefon începe chiar și de la 10 lei. Un aparat foto are preț de start de 30 de lei, iar un laptop ajunge pe la 70 de lei.
De departe cele mai scumpe achiziții par a fi bijuteriile. Astfel, un inel de damă de aur 585%0, cu 40 de pietre incolore din sticlă este disponibil la prețul de 120 de lei, însă, e drept, puteți găsi și inel de damă din argint 925%0, cu montură sub formă de floare cu șapte pietere incolore, la doar 1,6 lei.