Sistemele de alarma disponibile in magazine se pot imparti in doua categorii: wireless si cablate. In functie de preferintele utilizatorului se alege cel mai bun sistem de alarma care sa-i ofere cel mai bun confort si cele mai bune functii. Diferentele dintre cele doua sisteme de alarma sunt destul de mici, insa ele exista si este bine sa le cunoasteti inainte de a face achizitia.
Conform specialistilor de la SKUT.ro, sistemele de alarma cablate si cele wireless impart aceleasi tipuri de accesorii. Diferenta majora dintre ele consta in felul in care se realizeaza conexiune intre centrala si senzori. Daca la sistemele de alarma cablate discutam despre cabluri, la cele wireless nu mai intra in discutie manunchiul de cabluri.
Un sistem de alarma cablat este considerat mai sigur decat unul wireless datorita conexiunii fixe dintre senzori si centrala de alarma. Insa aceasta informatie nu este neaparat corecta. Un gram de adevar tot exista, insa daca aducem in discutie alarmele moderne, problemele de securitate sunt aproape nule. Indiferent ca vorbim despre sisteme wireless sau cablate, utilizatorul dispune de acelasi grad de securitate. Ambele sisteme sunt sigure si ofera un grad ridicat de protectie.
Sistemele de alarma cablate vs. sistemele de alarma wireless se pot diferentia cel mai bine atunci cand vine vorba de estetica. Imaginati-va o locuinta prin care cablurile de la alarma sunt trecute pe la baza casei, pe colturi sau prin mansoane de plastic aplicate pe pereti. Nu arata deloc bine si ar putea strica intreg aspectul. Iar in cazul in care este nevoie de mentenanta, operatiunea devine greoaie si incomoda pentru instalator. In cele mai rele cazuri s-ar putea ajunge si la distrugerea peretilor daca firele sunt trase prin peretii casei.
In comparatie cu sistemele de alarma wireless care nu necesita nici un cablu, utilizatorul are mai multa libertate. Senzorii se pot amplasa oriunde este nevoie fara teama ca un cablu ar putea ramane la iveala. Mentenanta este usoara, iar instalatorul trebuie doar sa fixeze senzorul in locul dorit, setarile urmand sa fie facute doar din centrala cu ajutorul unei tastaturi.
Mai mult de atat, o centrala de alarma wireless este mai usor de accesat chiar si de la distanta prin reteaua locala a locuintei. Trebuie doar sa aveti un router wireless.
Un alt avantaj adus de sistemul de alarma wireless este usurinta de instalare. In cazul in care doriti sa montati un modul nou la sistem sau poate doar doriti sa eliminati o componenta care nu va mai este de folos, tot ce trebuie sa faceti este sa o decuplati de la alarma. Nu mai este nevoie sa scoateti firele trase prin toata casa.
Revenind la sistemul de alarma cablat, acesta ofera un avantaj cand vine vorba de o zona mare de acoperire. Daca aveti nevoie de un sistem de alarma care sa ofere protectie pe o raza mare, de exemplu o vila sau o scara de bloc, atunci cel mai bine utilizati o alarma cablata. Este riscant sa pierdeti semnalul wireless sau sa nu ajunga pana in cel mai indepartat punct al cladirii. Aici avatanjul este de partea sistemului de alarma cablat.
De asemenea se pot conecta un numar foarte mare de module, lucru imposibil de realizat la un sistem de alarma wireless. Acest lucru se datoreaza radiatiilor si a fluctuatiilor de semnal. Nu se pot monta multe dispozitive wireless in acelasi loc fara probleme de comunicare.
Cu toate astea pentru o locuinta normala un sistem de alarma wireless este solutia ideala. Nu exista fire, comunicarea se realizeza foarte bine intre senzori si alarma, iar aspectul locuintei ramane curat. In schimb, daca aveti o locuinta mare, un bloc sau o vila, cel mai bine optati pentru un sistem de alarma cablat.
Astfel de sisteme de alarma gasiti la magazine specializate in securitate precum SKUT.ro. Cu ei va puteti consilia in ceea ce priveste alegerea sistemului de alarma care sa satisfaca cel mai bine nevoile dumneavoastra, accesorii necesare precum si consiliere in ceea ce priveste configurarea unui astfel de sistem de alarma.
Post-ul Ce sistem de alarma se potriveste casei tale? Wireless vs. Cablu – avantaje si dezavantaje apare prima dată în Libertatea.ro.