Poliţiştii de frontieră din Constanţa au fost nevoiţi să tragă mai multe focuri de armă pentru a opri mai mulți braconieri turci care pescuiau ilegal în Marea Neagră.
Braconierii au lovit și avariat ușor nava autorităţilor române în încercarea de a scăpa de urmărire.
Potrivit Poliției de Frontieră române, la data de 3 aprilie, în jurul orei 21.00, în baza unei informaţii a lucrătorilor SCOMAR (Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră), nava MAI 1101 din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflată în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră, a identificat, la aproximativ 64 de mile marine est de localitatea Constanţa, o ambarcaţiune care ar fi pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.
Foto: Poliția de Frontieră
„Ambarcaţiunea, identificată ca fiind un pescador, sub pavilion Turcia, inscripţionat „CAN HAN”, nu s-a supus somaţiilor verbale, pentru a permite operaţiunea de abordaj şi control conform procedurilor legale. Astfel, poliţiştii de frontieră au executat focuri de avertisment, folosind armamentul de la bordul navei PFR, cu respectarea prevederilor legale.
Echipajul pescadorului a ignorat avertismentul polițiștilor de frontieră, continuându-și deplasarea, ulterior intrând în coliziune cu nava MAI 1101, provocând acesteia pagube minore.
La ora 23.10, pescadorul a fost oprit, dar din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, nu s-a putut efectua un control la bordul navei, aceasta fiind remorcată către Portul Constanța”, arată sursa citată.
Pescadorul a fost adus în Portul Constanţa, iar poliţiştii de frontieră au demarat efectuarea cercetărilor.
„În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial, pescuit ilegal și pescuit neraportat al calcanului şi distrugerea sau avarierea unei nave ori a încărcăturii acesteia”, mai arată sursa citată.
Foto: Poliția de Frontieră