Francezii sunt chemați mâine la urnele de vot, într-un scrutin crucial pentru viitorul țării. Emmanuel Macron și Marine Le Pen sunt cei care se luptă să ajungă la Elysee, iar sondajele anunță o victorie a candidatului independent de centru. Cu toate acestea, scrutinul din acest sfârșit de săptămâna este unul diferit de celelalte, având o importanță mult mai mare, după cum notează BBC.
Francezii au de ales între doi candidați complet diferiți pe toate planurile. Spre exemplu, în ceea ce privește viitorul Franței, Marine Le Pen dorește organizarea unui referendum privind apartenența țării la UE, în timp ce Emmanuel Macron susține blocul comunitar, însă vorbește despre o reformare a acestuia. După șocul Brexit și victoria suprinzătoare a lui Donald Trump, Franța este cea mai recentă țară, unde alegătorii au respins politicienii cu tradiție.
Ce este diferit la aceste alegeri prezidențiale din Franța
Socialiștii și republicanii au fost la putere în Franța din 1950, însă acum candidații din partidele politice cu tradiție nici măcar nu au ajuns în turul doi al alegerilor. Partidul socialist este complet divizat și a pierdut și susținerea oamenilor, iar candidatul republicanilor, Francois Fillon, a fost vizat de un scandal de amploare, în urma căruia drumul său către Palatul Elysee a fost oprit în primul tur.
Astfel, s-a deschis calea pentru doi candidați atipici pentru acest tur de scrutin, luând în considerare istoria Franței. Unul dintre ei – Emmanuel Macron – nu a fost ales niciodată într-o funcție publică. De altfel, candidatul independent de centru era necunoscut de francezi până când a devenit ministrul Economiei, susținut de socialistul Francois Hollande.
De partea cealaltă, Marine Le Pen a fost în centrul atenției, mai ales pentru retorica sa eurosceptică, însă șansele ei în lupta pentru președinția Franței au fost puse sub semnul întrebării.
Care este miza alegerilor din Franța?
Francezii trebuie să aleagă direcția pe care țara o va aborda în următorii ani, precum și viitorul în Uniunea Europeană. Dacă optează pentru Macron, acesta este un susținător al proiectului european, însă face apel la o reformare. De partea cealaltă, francezii care o aleg pe Le Pen au fost, poate, atrași și de retorica eurosceptică a acesteia. Prezidențiabila extremei-dreapta dorește organizarea unui referendum privind apartenența Franței la UE, ieșirea țării din NATO, renunțarea la euro, dar și reintroducerea controalelor la granițe.
Cine va câștiga alegerile prezidențiale?
Toate sondajele arată că Emmanuel Macron se îndreaptă către o victorie. De altfel, el și-a mărit avansul în fața lui Marine Le Pen în urma dezbaterii aprinse dintre cei doi.
Potrivit unui sondaj realizat de Elabe pentru BFM TV și L’Express, Emmanuel Macron va fi votat de 62% dintre alegători, în timp ce 38% vor opta pentru Marine Le Pen. Astfel, candidatul independent a reușit să câștige trei puncte în urma dezbaterii. Cea mai mare speranță pe care Le Pen poate să o aibă privind confruntarea de duminică este ca francezii să lipsească masiv de la urne.
Ce schimbări va aduce noul președinte al Franței
Cei doi lideri au propuneri opuse privind viitorul Franței, însă au nevoie și de susținere pentru ca acestea să devină realitate. Emmanuel Macron este candidatul organizaţiei civice În Mişcare! (En marche!), care nu are nici parlamentar. De partea cealaltă, doar doi parlamentari francezi provin din Frontul național.
Astfel, pentru a reuși să ducă la capăt propunerile din timpul campaniei, noul președinte are nevoie ca partidul din care provine să facă o figură bună la alegerile legislative din 11 și 18 iunie.