Si nu e vorba de un coniac oarecare, ci de un cognac adevarat. Stiti probabil ca denumirea de cognac o au doar acele bauturi alcoolice obtinute prin distilarea vinurilor produse din vita de vie ce creste in jurul orasului francez Cognac, de unde si aceasta denumire de origine controlata. In Marea Britanie si tarile Commonwealth-ului acest tip de produs se numeste brandy (de la brandywine), in Olanda brandewijn, in Germania Weinbrand iar in Romania numele sau oficial este vinars, cum ati auzit deseori in reclamele difuzate la televizor. Atata doar ca obisnuinta vechilor generatii face sa utilizam inca varianta sa mai usoara, coniac.
Cel mai scump coniac din lume se gaseste nu in Franta asa cum ar fi normal, ci in Statele Unite ale Americii, intr-un magazin din districtul financiar (Financial District) din Manhattan, New York (acolo unde ar avea probabil si singura sansa sa-si gaseasca un cumparator), magazin numit Financial District Wine and Liquor. Nu este insa la vedere nici in vitrine si nici in rafturile ce impanzesc magazinul ci este pastrat bine, sticla de coniac al carui pret este de nici mai mult nici mai putin de 156.760 de dolari putand fi vazuta si eventual cumparata doar cu programare.
Croizet Cognac Leonie 1858 este numele care descrie oficial continutul sticlei, dupa numele Croizet al familiei care a produs aceasta bautura cu mai bine de 150 de ani in urma din singura recolta de struguri a anului 1858 si dupa numele lui Benjamin Leon Croizet, onorat in 1883 cu Ordinul National al Legiunii de Onoare pentru dezvoltarea unei tehnici prin care viticultorii francezi au putut impiedica extinderea unei boli care afecta vita-de-vie frantuzeasca in acei ani.
Autenticitatea bauturii este garantata de chiar Cognac Croizet, compania dezvoltata de familia Croizet, familie care produce vinuri inca din secolul al 16-lea. Istoria acestei familii mentioneaza cu mandrie ca primul-ministru al Marii Britanii Winston Churchill si generalul american Dwight Eisenhower au sarbatorit victoria in cel de-al doilea razboi mondial cu o sticla de Croizet Cognac Leonie 1858. Iar o alta sticla din acelasi coniac a fost deschisa de curand, in februarie 2013, la Melbourne, Australia, pentru prepararea celui mai scump cocktail din lume, The Winston, vandut cu 12.500 de dolari australieni paharul.
EticheteCel mai scum coniac coniacul vechi despre coniac istoria coniacului
Recomandam si
Culmea ridicolului! Pe bune, știți cum se numea calul lui Ștefan cel Mare? Răspunsul îți poate aduce cetățenie română
O refugiată din Afganistan, stabilită de opt ani în Timişoara, nu are cetăţenie română pentru …