Marine Le Pen a scris istorie în momentul în care a reușit să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale. Lidera Frontului Național, fiica patriarhului extremei-dreapta franceze, a ajuns în atenția francezilor nu de puține ori cu retorica sa eurosceptică. De altfel, ea și-a lansat cariera politică cu scopul suprem de a ajunge la Elysee, iar anul acesta are mai multe speranțe ca niciodată. Asta deși sondajele de opinie îl creditează pe rivalul ei, Emmanuel Macron, cu un avans considerabil.
Marine Le Pen a trecut primul test electoral al alegerilor prezidențiale din Franța, reușind să învingă partide de tradiție precum cel socialist și cel republican. “O alegerea a civilizației”, a spus Le Pen, în discursului de lansare a campaniei sale, pe 5 februarie, la Lyon, arătând parcă ce tendință va urma pe parcursul întregii campanii. Acum, ea se va confrunta cu Emmanuel Macron, care are un avans de 19%, potrivit sondajelor de opinie.
Marine Le Pen, în umbra tatălui ei
“Moștenitoarea” Frontului Național a crescut în sudul Parisului, întotdeauna în urma tatălui ei, Jean-Marie Le Pen, de la care se pare că a moștenit nu doar numele, ci și arta de a acapara și captiva publicul.
Mezina familiei (mai are două surori), Marine a absolvit Facultatea de Drept, iar apoi s-a impus drept “moștenitoare” a mărcii “Le Pen”, dar și a Frontului Național.
În 1993, la numai 24 de ani, Marine Le Pen şi-a început cariera politică, printr-o candidatură la legislativele din Paris. În 1998, a intrat în biroul juridic al formaţiunii. În acelaşi an, a pus capăt scurtei sale cariere în Barou, notează Reuters.
În acea perioadă, urma linia şi opiniile tatălui său. “Încerc cu disperare să găsesc subiecte în care nu sunt de acord cu el. Dar nu reuşesc. Voi reuşi însă, la un moment dat”, spunea ea într-un reportaj realizat de France 2 înainte de legislativele din 2002.
În seara de 21 aprilie 2002, imaginile cu bucuria sa când a aflat că tatăl său s-a calificat în al doilea tur de scrutin au făcut înconjurul lumii. Acela a fost momentul în care a început să urce în ierarhia Frontului Național. În 2003 a devenit vicepreşedinte, iar în ianuarie 2011 a devenit preşedinte, învingându-l detaşat pe Bruno Gollnisch în alegerile interne.
Marine Le Pen a plagiat un discurs susținut de Francois Fillon
Noua strategie privind Frontul Național, criza din familia Le Pen
După ce a ajuns în fruntea partidului, Marine Le Pen a început să se detaşeze de tradiţia liderilor de extremă-dreapta, care au practicat o politică de aventurieri, mai degrabă decât de învingători, cu un discurs de tribuni mai degrabă decât de oameni de stat. A promis să îşi ducă formaţiunea pe culmi înalte, iar mulți ar putea spune că a reușit acest lucru.
Ea a remaniat partidul, chiar cu prețul unei crize politico-familiale. Mai precis, în 2015, Marine Le Pen l-a exclus pe tatăl ei din partid. Acesta din urmă nu a respins niciodată declaraţiile sale privind folosirea camerelor de gazare, “detaliu” în istoria celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit lui, şi continua declaraţiile incompatibile cu un partid care încearcă să scape de eticheta de “diabolic”.
Decizia capătă proporții uriașe, după ce Jean-Marie o acuză pe fiica sa de “trădare”. “Mi-e ruşine că preşedinta Frontului Naţional îmi poartă numele. Şi îmi doresc să piardă cât mai repede posibil”, spunea Jean-Marie Le Pen pe Europe 1, după suspendarea biroului executiv al partidului.
Cu toate acestea, strategia lui Marine Le Pen a dat roade, dovada clară în acest sens este faptul că numele ei apare scris pe buletinul de vot din cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care se desfășoară duminică.
Campanie marcată de scandaluri
Campania lui Marine Le Pen a fost urmată de scandaluri. Marine Le Pen este suspectată că i-a acordat salarii fictive de peste 41.500 de euro, din fonduri ale Parlamentului European, bodyguardul Thierry Legier, încadrat ilegal ca asistent parlamentar în perioada octombrie-decembrie 201, dar și șefei sale de cabinet, Catherine Griset, care a fost inculpată în acest caz.
Marine Le Pen a dezminţit deja toate acuzaţiile aduse, însă reprezentanţii PE au decis să-i pună poprire pe jumătate din salariu şi indemnizaţiile zilnice pentru a recupera cei 300.000 de euro utilizaţi în mod fraudulos de către preşedinta Frontului Naţional.
Prejudiciul în dosarul lui Le Pen a crescut la 5 milioane de euro
Cele mai importante propuneri ale lui Marine Le Pen
Președinta Frontului Național a afirmat răspicat în mai multe rânduri că-și dorește un Frexit. Pe lângă organizarea unui referendum privind ieșirea țării din Uniunea Europeană, ea vrea și ieșirea din NATO, dar și revenirea la franc.
Propuneri pe plan economic:
- creștere economică de anuală de 2% până în 2018, peste valoarea de 1,4% prevăzută de Banca Franţei. Frontul Naţional susţine că va reuşi să obţină o creştere economică anuală de 2,5% la finalul celor cinci ani de mandat la palatul Elysee
- tăieri de taxe pentru locuinţe, precum şi creşterea ajutoarelor sociale
- combaterea evaziunii fiscale şi a fraudei, precum şi schimbarea politicilor bugetare europene, printr-o nouă politică de migraţie şi prin reformarea administrativă a Franţei
Propuneri privind îmbunătățirea sistemului social
- tăieri drastice pentru impozitele pe salarii în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi reducerea impozitului pe profit pentru aceleaşi societăţi economice.
- reducerea vârstei de pensionare de la 62 la 60 de ani și suplimentarea ajutoarelor pentru persoanele vârstnice din Franţa
- reducerea cu 5% prețurilor pentru gaz şi electricitate.
- renunțarea la impoziatarea orelor suplimentare lucrate de francez
Propuneri privind imigrația și securitatea Franței
- crearea a 15.000 posturi noi pentru polițiști
- 40.000 de locuri noi în închisori
- expulzarea automată a cetățenilor străini condamnați
- retragerea cetăţeniei franceze pentru persoanele cu dublă cetăţenie care au fost condamnate pentru jihadism
- suplimentarea cheltuielilor militare ale Franţei
- oprirea imigrației
- persoanele născute pe teritoriul ţării nu vor mai primi automat cetăţenie franceză
Propuneri pe plan european
- șase luni de negocieri cu partenerii europeni pentru a schimba radical poziţia Franţei în Uniunea Europeană
- organizarea unui referendum privind poziţia Franţei în Uniunea Europeană – Frexit
- părăsirea zonei euro, revenirea la franc
- scoaterea țării din zona Schengen și reintroducerea controlului paşapoartelor la graniţele cu vecinii europeni: Spania, Italia, Belgia, Luxemburg şi Germania