Fyre Festival din Bahamas trebuia să fie un eveniment de lux, mai ales că biletele au costat aproximativ 12.000 de dolari. Spectatorii au trăit clipe de neuitat, însă nu din motivele așteptate. Totul s-a transformat într-un coșmar – oamenii nu au găsit hrană, iar artiștii nici măcar nu au venit. Evenimentul a fost anulat, iar după mai multe zile de scandal unul dintre spectatori intentat un proces în care solicită daune de 100 de milioane de dolari, relatează BBC News.
Fyre Festival se anunța a fi un eveniment muzical “exclusivit’, ”un moment cultural, creat dintr-o combinaţie de muzică, artă şi gastronomie”, timp de două weekenduri, pe insula Exumas din Bahamas.
Biletele au fost vândute cu preţuri de până la 12.000 de dolari, în preț fiind inclus biletul de avion din Miami, o cazare într-un ”dom geodezic”, alături de o serie de activităţi inedite, precum şedinţe de yoga şi plimbări în caiac.
Evenimentul a fost însă anulat în urma unor lacune uriașe. Securitatea invitaților nu a putut fi asigurată, hrana nu a fost suficientă și nici nu a arătat prea bine.
Mai mult, trupele promise nici măcar nu au fost prezente. În urma acestor probleme grave, evenimentul, promovat de modele precum Bella Hadid sau Emily Ratajkowski, a fost anulat.
Participanții au întâmpinat însă alte probleme. Nu au găsit bilete de avion să se întoarcă în SUA, așa că au rămas înfometați și abandonați în Bahamas, unde au spus că se tem pentru siguranța lor.În urma scandalului, organizatorii show-ului – Billy McFarland şi rapperul Ja Rule (al cărui nume real este Jeffrey Atkins) – au anunţat că vor asigura o rambursare integrală a biletelor.
Scandalul continuă, însă. Unul dintre spectatorii de la Fyre Festival din Bahamas a intendat un proces în care solicită daune de 100 de milioane de dolari de la cei doi organizatori, acuzându-i de fraudă şi de încălcarea contractului.Cei doi sunt acuzați că au expus spectatorii la ”condiţii periculoase”, deși știau că evenimentul urma să fie un eșec.
”Acest eşec scandalos în privinţa pregătirilor necesare, dublat de falsitatea deliberată a pârâţilor în ceea ce priveşte ”experienţa” de pe insulă, demonstrează că Fyre Festival nu a fost nimic altceva decât o schemă de îmbogăţire rapidă, încă de la bun început”, scrie în documentele depuse în instanță.
”Acuzaţii au intenţionat să îi aducă pe spectatori, contra unei sume totale de câteva sute de milioane de dolari, înşelându-i să zboare cu avionul pe o insulă pustie, fără hrană, adăpost şi apă curentă – şi fără să le pese absolut deloc de ceea ce ar fi putut să li se întâmple după aceea”, se afirmă în plângerea depusă la tribunal de iniţiatorul procesului.
Plângerea, depusă de un avocat în numele unuia dintre spectatorii de la Fyre Festival, afirmă că toate lacunele organizatorice ale festivalului au fost documentate şi prezentate de martori oculari şi prin mesaje publicate pe reţelele de socializare. ”Festivalul s-a asemănat mai degrabă cu ‘The Hunger Games’ sau cu ‘Lord of the Flies’ decât cu Festivalul Coachella”, a adăugat iniţiatorul procesului.