23/11/2024

București, 1 Mai 2017: de la mici grecești și porchetta italiană, la grătare-fantomă și cozi ”La Cocoșatu”

Bucureștenii rămași în oraș de 1 Mai au de ales între mai multe locuri de agrement. În timp ce în Parcul Kiseleff se pegăteau mici grecești și ruladă de porc italiană, în Băneasa coada la micii lui Cocoșatu era mai lungă de 30 de metri. În același timp, cei care au uita, sau nu au știut, că în Parcul Tineretului nu se mai fac grătare, s-au întors acasă cu mâncarea crudă.

”1 Mai internațional” în Parcul  Kiseleff

La Târgul de Bunătăți Tradiționale, Artă și Voie bună din Parcul Kiseleff  ”1 mai muncitoresc” este sărbătorit ”altfel”. Adică, la modul ”internațional”.

Micii grecești, dubli, la 6 lei perechea. ”Sunt din carene de oaie și vită, ca și cei românești, dar rețeta este altfel. Nu pot să o divulg, este rețetă secretă. Și, spre deosebirede micul românesc, cel grecesc este un mic mare. Adică este dublu, plus legume pe o frigăruie, la doar 6 lei”, spune grătaragiul. Despre cravata de pionier, același specialist în ale culinarelor: ”O purtăm pentru că astăzi este ziua muncii, iar noi muncim…”

Porchetta, după o rețetă învățată în 12 ani. „Este un specific culinar originar din Italia de sud. Eu am învățat-o însă în Italia de nord, la un restaurant la care am lucrat 12 ani. Am adus-o în România și am deschis recent o afacere – respectiv afacerea pe care o vedeți. Este a doua oară când particip în România cu așa ceva”, ne-a spus Vasile Arion.

Piese de șah vechi de 100 de ani, din mahon. La târgul de 1 Mai din Kiseleff unul dintre expozanți are un set de piese de șah din lemn de mahon, ”vechi de 100 de ani”, spune proprietarul, în valoare de 1.500 de lei, negociabil. Expozantul ne-a asigurat că piesele provin dintr-o colecție asiatică.

Tot în Kiseleff, un set de ceainic, la 250 de lei, pe care vânzătoarea l-a îmbrăcat într-un banc, pentru a-l vinde mai repede: ”Pe vremea cealaltă, Adrian Păunescu avea probleme mari cu Nicușor Ceaușescu. Ca să se răzbune, într-o zi și-a legat un ceainic de curea și a umblat cu el prin București strigând: <CeaiNicul e cu mine!>”

Grătarele-fantomă din Parcul Tineretului: există și nu există în același timp

La intrarea în Parcul Tineretului, poarta dinspre Văcărești, un panou mare arată cum te poți distra în acest spațiu de agrement. La poziția 5 scrie: ”Zonă picnic cu grătare și mese”. Ce se vezi însă: dacă ești prins cu grătarul în acest parc iei amendă de 1.500 de lei!

La mese, oamenii stăteau cu mâncarea negătită: ”Nu mai sunt grătare și ni s-a spus că nu avem voie să aprindem focul. Ne-am enervat puțin, nu există panouri care să avertizeze că nu ai voie să faci grătar. Dimpotrivă, spune că aici este loc special amenajat. Noi am venit cu grătarul de acasă,… dacă aprindeam focul? Luam amendă? Am mers și noi la un restaurant, am preparat carnea la ei, contra-cost. Am rămas însă cu ciupercile crude”, ne-a spus Elena Bălăioara.

Adevărul este că Primăria sectorului 4 a interzis grătarele în tot sectorul încă din toamna anului trecut.

Conform hotărârii de Consiliu Local, gratarele – adică coșurile de fum – au fost interzise în parcuri, în apropierea acestora, dar și în preajma locurilor de joacă din sector. Amenzile pentru cei care nu respecta prevederea sunt usturatore: pornesc de la 50 de lei si ajung la 1.500 de lei! Așa au dispărut din Parcul Tieneretului fostele grătare puse aici pentru picnik cu fleici și mititei, în special de 1 Mai…

Doar că autoritățile au uitat să șteargă locul de ”grătare-fantomă” din harta parcului.

Între timp, La Cocoșatu…

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *