Din punct de vedere geografic, Marea Rosie desparte Asia de Africa. Încă nu se cunoaşte cu exactitate de ce este numită Marea Roşie. Unii afirmă că în anumite perioade ale anului, algele şi bacteriile roşii din mare se înmulţesc abundent şi apa capătă culoarea roşie, iar alţii cred ca marea are culoarea roşie din cauza munţilor din jur, alcătuiţi din punct de vedere geologic din roci roşiatice. Marea e o prelungire a Oceanului Indian spre cele 2 continente, având o lungime de circa 2000 de kilometri de la sud la nord şi o lăţime de maxim 300. Ultimele cercetări arată că mişcările tectonice lăţesc marea, motiv pentru care peste câteva milioane de ani Marea Roşie va fi un ocean. Adâncimea maximă este de 2500 de metri, însă platforma continentală întinsă face ca aici să existe numeroase specii de corali.
Cu o temparatură medie constantă de 22-25 de grade Celsius, Marea Rosie este o destinaţie exotică atractivă pentru turiştii care fac scufundări. Staţiunile turistice din Egipt precum Hurgada şi Sharm-El-Sheikh sunt cunoscute în întreaga lume ca staţiuni de lux, parte din Riviera Mării Roşii. Pentru că niciun râu nu se varsă în Marea Roşie şi pentru că legătura cu Oceanul Indian prin strâmtoarea Bab el Mandeb către Golful Aden este îngustă, salinitatea mării este mai mare decât media oceanului planetar. La nord, prin canalul Suez Marea Roşie comunică cu Mediterana.
Ţările care au ieşire la Marea Roşie sunt: Egiptul, Iordania, Israelul, Sudanul, Arabia Saudită, Yemenul, Somalia, Djibouti şi Eritreea.
În Biblie, mai ales în Vechiul Testament, Marea Roşie este un loc geografic cu o simbolistică aparte. Primind porunca de la Dumnezeu să ducă poporul ales al lui Israel în loc sigur, Moise este urmărit de oamenii faraonului egiptean. Ajuns la Marea Roşie, lui Moise i se deschide calea, apele mării se despart, lăsând poporul ales să treacă pe fâşia de uscat dintre ape şi închizându-se la loc astfel încât egiptenii să nu poate trece. Oamenii de ştiinţă încearcă de atunci să demonstreze sau să infirme acest fapt, unii crezând că poate fi vorba de un fenomen natural cu cauze tectonice sau meteorologice. Marea Roşie este o mare cu curenţi puternici şi schimbători, care ar fi putut la un moment dat să despice marea în 2 părţi, susţin unii cercetători.
Latinii numeau Marea Roşie Mare Rubrum, Mare Erythraeum sau Sinus Arabicus (Golful Arab), în vreme ce vechii greci îi spuneau Erythra Thalassa.