24/11/2024

Dosarul de pensionare, dușmanul vârstnicilor din România. ”Mi-au furat 24 de ani din viață”

După o viață de muncă pe șantier, câte zece ore pe zi, pe frig sau arșiță, Nicolae Moldoveanu, la 71 de ani ai săi, trebuie să se lupte cu statul pentru recalcularea pensiei. Adică, să lupte pentru drepturile sale legitime pe care statul i le-a respins, conform legislației dinainte de 2011. Din păcate, noua lege, care corectează nedreptățile, nu are norme de aplicare, deci nu se aplică. Ce este de făcut în asemenea cazuri?

Nicolae Moldoveanu a lucrat în construcții din 1970 până în 1994, grupa a II-a de muncă, plus 10 ore de muncă pe zi. S-a pensionat în 2008. Nu i s-a luat în calcul grupa de muncă la calcularea punctului de pensie. A venit însă Legea 192/2015, în virtutea căreia au început, teoretic, recalculările pensiilor, inclusiv pentru grupele de muncă I și II.

În fine, Nicolae Moldoveanu s-a dus și el la recalculare, dar, ce să vezi: nu i s-a luat în calcul nici de data aceasta grupa a doua de muncă și nici cele două ore suplimentare pe o perioadă de 24 de ani. Supărat, omul a apelat la Societatea Internațională a Dreptuirlor Omului, care l-a luat de mână și a mers cu el în audiență la Ministerul Muncii.

Ministerul a luat dosarul său de la Casa Județeană Ilfov, unde este arondat Nicolae Moldoveanu, și l-a canalizat către Casa Națională de Pensii, pentru o analiză temeinică. Totodată i-a dat și un răspuns oficial conform căruia trebuie să i se recunoască grupele de muncă, dar nu și orele suplimentare.

Textual: ”Programul de 10 ore pe zi din activitatea de construcții nu se utilizează la recalcularea pensiei” – și se face trimitere la articolul 71 din legea 57/1974: ”Personalul cu funcții de execuție și cel operativ, care prin natura muncii lucrează peste programul normal de lucru, poate primi, în locul retribuției pentru ore suplimentare, o retribuție tarifară mai mare cu 5 %- 25%, care se stabilește în raport cu timpul prevăzut a fi prestat, în medie lunară, poate primi peste programul normal de lucru”.

Opționalul ”poate primi” înseamnă că uneori se adaugă la salariul tarifar, pe baza căruia se calculează punctual de pensie, alteori nu se adaugă și trebui introdus în calcul de pe statele de plată separate în virtutea cărora s-au plătit angajații și contribuțiile sociale la vremea respectivă.

Nicolae Moldoveanu: ”Noi aveam state de plată separate, asta am spus la Casa de Pensii, dar nu mă ia în seamă nimeni”.

Pesnionarul nu este luat în seamă tocmai pentru că metodologia de calcul elimină din start, fără o analiză prealabilă, luarea în considerarea a documentelor privind munca de 10 ore.

”Acum eu ce să fac? Mi-au furat 24 de ani din viață…”, ne spune omul, pe bună dreptate supărat.

Mai mult, Nicolae Moldoveanu va avea suprize mari și la recalcularea grupelor de muncă, pentru că legea care îl avantajează… nu se poate aplica.

”Trebuie cerut un buletin de calcul al punctului de pensie”

”Noi am depistat 8.406 cazuri de dosare de pensionare calculate eronat pe o
perioadă de cinci ani, doar în județul Teleorman. Toate au ajuns în instant. Dacă înmulțim numărul de dosare cu 42 de unități teritorial administrative, ar rezulta 353.052 de cazuri de abuzuri împotriva pensionarilor în ultimii cinci ani, în România. Dar vă asigur că sunt mult mai multe… În cazul de față, omul trebuie să meargă la Casa de Pensii unde este arondat și să ceară un buletin de calcul al punctului de pensie defalcat pe luni și ani. De asemenea, va primi un răspuns și de la Casa Națională de Pensii unde i se va arăta în ce mod se recalculează în dosarul său grupa a II-a de muncă. În baza acestor date trebuie văzut ce documentație privind sporurile nu i s-a luat în considerare, apoi trebuie data în judecată Casa de Pensii în baza Deciziei nr.11/2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Teoretic, omul trebuia să beneficieze de dispozițiile Legii 192/2015. Aceasta trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016 și are termen de aplicare până la 31 decembrie 2017, dar nu a produs efecte până astăzi”, ne-a explicat Filip Dimitrof (foto), președintele Asociației de Pensionari ”Dreptate și Adevăr”.

Mai clar, de Legea 192/2015 beneficiază pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 şi care nu au avut dreptul de majorare a punctajelor anuale – pentru că așa prevedea legea de atunci.

Dar Legea 192/2015 nu a are metodologie de aplicare, deci nu s-a plicat, iar din decembrie 2017 nu se vor mai acorda majorările pentru că expiră durata de aplicare. Astfel, pensionarii vor câștiga doar bunele intenții ale acestei legi, dar fără bani.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *