Mutată din centrul orașului, statuia lui Emanuil Gojdu din Oradea a ajuns să fie îngropată în buruieni, în apropierea ștrandului. Municipalitatea a fost amendată cu 4.000 de lei de inspectorii Direcției de Cultură pentru că a lăsat de izbeliște monumentul, care îl reprezintă pe marele filantrop.
Odinioară cel mai faimos avocat al Oradei, Emanuil Gojdu a fost uitat. Dacă o piațetă și un colegiu îi poartă numele, statuia, care îl imortalizează pe marele filantrop, a fost abandonată.
Monumentul zace în ștrandul Ioșia, după ce a fost depozitat de Primărie pe durata lucrărilor de reabilitare din centrul orașului. Între timp, statuia lui Emanuil Gojdu a fost năpădită de licheni.
Amendă pentru că au neglijat statuia lui Emanuil Gojdu din Oradea
Inspectorii Direcției de Cultură au aplicat sancțiuni, după ce au aflat cum este îngrijită statuia.
„Era complet neîntreţinută, năpădită de vegetaţie, iar pe suprafaţa sa se dezvoltaseră nişte licheni. Pentru modul total necorespunzător în care este conservată, am aplicat o amendă de 4.000 lei Direcţiei pentru Patrimoniu Imobiliar”, a explicat, pentru sursa citată, directorul Lucian Silaghi, șeful Direcției de Cultură Bihor
Amenda a fost însă contestată în instanță de reprezentanții Primăriei, iar procesul a început săptămâna trecută la Judecătoria Oradea.
Între timp, Primăria Oradea a tuns buruienile care acopereau monumentul, însă nu a dat detalii despre reamplarea statuii lui Emanuil Gojdu
„Într-adevăr, trebuie reluată discuţia privind amplasarea statuii, întrucât va mai dura până când proiectul de reabilitare a Pieţei Emanuil Gojdu va fi iniţiat”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.
Reputat avocat, filantrop și militant al drepturilor românilor, Emanuil Gojdu s-a născut la 9 februarie 1802 în Oradea, într-o familie de aromâni. Şcolit la Academia de Drept din Oradea, apoi la Bratislava şi la Budapesta, Gojdu a ajuns unul dintre cei mai renumiţi şi respectaţi avocaţi din capitala Ungariei. Deşi a locuit toată viața în Budapesta, Gojdu nu și-a uitat originea română. Filantropul s-a implicat în politică, fiind un militant pentru drepturile românilor din Transilvania. În 1861 a fost numit prefect al Caraşului, judeţ cu populaţie majoritar românească, iar în 1866 a fost ales deputat. N-a avut copii și a lăsat întreaga sa avere ca moștenire neamului românesc, printr-o fundație care-i poartă numele.