21/11/2024

“Vampirii energetici”. Aparatele care produc consum chiar daca nu le folosesti

Ţii televizorul, laptopul sau calculatorul în stand-by? Vei avea o factură mai mare la energia electrică! Iar asta pentru că nefolosite, dar care stau tot timpul în priză, produc un consum suplimentar pe an echivalent cu 500 kw, potrivit unui studiu realizat de International Consumer Research & Testing (ICRT), citat de bugetulfamiliei.ro. Iată topul celor mai mari consumatori de curent din casa ta!

Din categoria micilor “vampirilor energetici” fac parte cuptorul cu microunde, ceasul cu radio sau televizorul, conectate tot timpul la electricitate.

Boilerul de bucătărie. Cel mai mare consumator de energie electrică atunci când nu este folosit este boilerul de bucătărie, care înregistrează un consum de 142 kw/an. Aşa că, atunci când nu trebuie să speli vasele, scoate apartul din priză!

Faxul. Următorul aparat în topul celor mai mari consumatori latenţi de energie este faxul, cu un consum de 114 kw/an. Nu toată lumea are un fax acasă însă, dacă deţii un astfel de aparat, scoate-l din priză măcar peste noapte şi în weekdnd-uri.

Televizorul. La o diferenţă semnificativă de consum se clasează televizorul care stă tot timpul în priză. Consumul anual de energie al acestuia este de 48 kw. Dacă pleci dimineaţa de acasă şi te întorci seara târziu, este recomandat să scoţi din priză televizorul. La fel trebuie să procedezi şi când pleci, pentru mai multe zile, în vacanţă.

Sistemul Wi-Fi. Un sistem Hi-Fi conectat tot timpul la energia electrică consumă 30 kw/an. Este recomandat ca atunci când nu îl foloseşti, să închizi sistemul.

Calculatorul. Computerul utilizează 43 kw/an dacă nu este scos din priză, ci lăsat în stand-by. La fel ca şi în cazul televizorului, când pleci de acasă deconectează-l de la alimentarea cu curent electric.

Radio. Categoria “consumatorilor paraziţi” de electricitate este completată de radio, care deşi neutilizat, lasat tot timpul în priză înregistrează un consum de 16 kw/an.

Imprimanta. Pe aceeaşi listă se clasează imprimanta, cu un consum de 15 kw/an, echivalent cu cel al unui ceas cu radio.

Cuptorul cu microunde. Lăsat în priză are acelaşi consum cu al unei cafetiere lăsate în priză, de 13 kw/an.

Telefonul fix. Telefonul fix fără fir consumă anual 7 kw. Consumul mediu al unui aparat variază de la 1 la 10 kw pe lună, care trebuie înmulţiţi cu fiecare electrocasnic lăsat în priză atunci când nu e folosit.

Ponturi ca să consumi cât mai puţină energie electrică

Optează pentru dispositive care nu consumă energie atunci când aparatele nu sunt conectate. De exemplu, există anumite cabluri de alimentare a telefoanelor mobile care nu consumă energie atunci când telefonul nu este conectat.

Nu uita că mulţi comercianţi oferă diverse adaptoare pentru prize sau cabluri de alimentare care utilizează energie cu timp prestabilit de 3 până la 6 ore. După ce se termină această perioadă, gadget-urile care se află în priză nu mai consumă energie electrică.

Dacă eşti fan al jocurilor Wi-Fi pe Nintendo Wii, chiar dacă jocul nu este în uz, acesta consumă până la 10 kw/lună energie. Însă, prin dezactivarea conexiunii Wi-Fi, consumul de energie scade până la doar 1,3 kw/lună.

Nu abuza de aerul condiţionat şi nu îl stabili la cea mai mică treaptă. Acest lucru poate salva 10% din factura de energie.

Foloseşte prelungitoare cu butoane on/off. Acestea îţi permit să opreşti accesul la curent dacă ai uitat unele aparate în priză.

Schimbă-ţi becurile din casă! Cumpără becuri fluorescente compacte. Acestea durează mai mult şi consumă de 4-5 ori mai puţin curent electric decât becurile incandescente, deci facturata la lumină va fi mult mai mică.

Atenţie la uşa frigiderului! Aceasta trebuie să fie închisă etanş. Verifică din când în când dacă garniture care asigură închiderea etanşă este poziţionată corect. Nu uita că frigiderul deschis consumă mai multă energie pentru a răci aerul cald care pătrunde din cameră.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Culmea ridicolului! Pe bune, știți cum se numea calul lui Ștefan cel Mare? Răspunsul îți poate aduce cetățenie română

O refugiată din Afganistan, stabilită de opt ani în Timişoara, nu are cetăţenie română pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *