Zi neagră în istoria Poloniei, țară care marchează astăzi șapte ani de la tragedia în urma căruia președintele de atunci al țării Lech Kaczynski a decedat, alături de Prima Doamnă și alți 94 de oficiali polonezi de rang înalt, relatează AP.
Polonia a marcat astăzi prin ceremonii religioase și depunerea unor coroane de flori șapte ani de la prăbușirea în Rusia a aeronavei prezidențiale. Tragedia de la Smolensk rămâne una dintre cele una dintre cele mai mari din istoria țării.
Partidul Lege şi Justiţie (PiS, la putere), condus de fratele geamăn al defunctului preşedinte, Jaroslaw Kaczynski, a organizat ceremonii de comemorare a uneia dintre cel mai mari tragedii din istoria ţării.
Jaroslaw Kaczynski a depus o coroană de flori în culorile naţionale, alb şi roşu, la Palatul prezidenţial din Varşovia, imediat după ora locală 8.41 (9.41, ora României), ora la care s-a prăbuşit aeronava prezidenţială, pe 10 aprilie 2010, pe un aerodrom din Smolensk, în Rusia. Mulţimea adunată la faţa locului s-a rugat împreună cu el.
În aceași timp, preşedintele Andrzej Duda şi Marta Kaczynska, fiica cuplului prezidenţial defunct, au depus luni flori la mormântul din marmură din Catedrala Wawel din Cracovia.
Șapte ani de la tragedia de la Smolensk
Pe 10 aprilie 2010, un avion polonez în care se afla președintele polonez Lech Kaczynski, soția sa și alți înalți responsabili politici și militari polonezi, în total 96 de persoane, s-a prăbușit la Smolensk, în vestul Rusiei. Delegația poloneză se deplasa la ceremoniile prilejuite de comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, în urma căruia 22.000 de ofițeri polonezi au fost masacrați.
Fratele președintelui Kaczynski a pus la îndoială concluziile experților potrivit cărora a fost vorba despre un accident și a alimentat numeroase teorii ale conspirației. O comisie guvernamentală specială care reanchetează prăbuşirea urmează să-şi prezinte concluziile în urma tragediei.
Jaroslaw Kaczynski a acuzat că prăbuşirea aeronavei prezidenţiale ar fi fost cauzată de un act criminal al ruşilor şi Guvernului polonez de la acea vreme, condus de rivalul său Donald Tusk, actualul preşedinte al Consiliului European, al cărui realegere a încercat să o împiedice.
Recent, Parchetul polonez a transmis că va inculpa controlori de trafic aerian ruși pentru că au provocat în mod “voluntar” tragedia aeriană de la Smolensk din 2010.
O nouă analiză de probe, printre care înregistrări de conversații între echipajul avionului prezidențial și turnul de control de la Smolensk, „le-a permis procurorilor să formuleze noi capete de inculpare împotriva a doi controlori de trafic aerian, cetățeni ai Federației Ruse, precum și a unei a treia persoane care se afla atunci în turnul de control”, a declarat, în urmă cu o săptămână, procurorul general adjunct, Marek Pasionek.
Cei doi controlori ruși au fost deja inculpați de Parchetul polonez în 2015, unul pentru „că a provocat pericolul direct al unei catastrofe aeriene”, iar al doilea „pentru că a provocat neintenționat o astfel de catastrofă”.
Rusia nu a restituit epava avionului
Parchetul a informat de asemenea că fragmente ale aparatului de zbor vor fi trimise în mai către patru laboratoare străine, printre care unele din Marea Britanie și Spania, pentru a verifica dacă prăbușirea avionului ar fi putut fi provocată de explozibili. În acest sens, justiția poloneză va efectua exhumarea corpurilor tuturor victimelor pentru a stabili cauza morții lor.
Polonia cere fără succes Rusiei să restituie epava avionului. Moscova susține că acest lucru nu va fi posibil până când justiția rusă nu își va încheia propria anchetă judiciară. Pentru Varșovia, epava are o valoare simbolică, însă ea este în primul rând o probă majoră care ar putea permite să se stabilească dacă prăbușirea a fost un accident sau rezultatul unui atentat.